Výhody Cold Brew aneb proč je tolik oblíbené?

Výhody Cold Brew aneb proč je tolik oblíbené?

Překapávaná káva v poslední době zažívá ohromný boom. V různých formách ji najdete už v každé dobré kavárně a je čím dál oblíbenější. A co teprve ta varianta macerovaná za studena? Káva, která nikdy nepřišla do styku s horkou vodou? Víte, jak se jí říká? Je to Cold Brew. To sice nepotkáte tak často, jako například klasický filtr, ale pokud už Cold Brew někde mají, rozhodně se prodává. Jaké jsou jeho výhody a proč byste ho měli rozhodně zkusit? Všechny tyto informace vám nyní předáme.

Co je to Cold Brew a jak se připravuje? 

Příprava Cold Brew je o mnoho odlišnější než ostatní filtrované kávy. Maceruje se totiž za studena, a to si žádá speciální výbavu a hromadu času. Dokonce až několik hodin. Kávová zrna se namelou na hrubo a vysypou se do papírového filtru, který má tvar sáčku. Zauzlovaný filtr se vloží do nádoby, která se jmenuje Toddy a zalije se příslušným dílem vody. Pak už jen čekáte. Macerace trvá klidně i celých 24 hodin. Nejméně však 12 hodin. Je totiž potřeba, aby se kávová zrna řádně vylouhovala a zanechala ve vodě to, co od ní potřebujeme – dokonale jemnou kávovou chuť, voňavé aroma a hlubinně tmavou barvu. Cold Brew se po maceraci totiž musí ještě naředit. Je to opravdu silný koncentrát. Jeho síla je velmi ovlivněna délkou přípravy. Proto to Cold Brew, které baristé táhnou celý den i noc, je opravdu výrazné a jeho chuť je naprosto nezapomenutelná. Celý podrobný postup se dozvíte v našem článku Udělejte si vlastní cold brew

Coffee Source - Cold Brew

Extrakce kávy za studena je inspirováno přípravou čaje v dávném Japonsku

Mnozí z nás to máme zakořeněné – káva se jednoduše připravuje pomocí horké vody. A ano, taková příprava je sice bezkonkurenčně nejrozšířenější a především opravdu nejjednodušší, ale není jediná. V dávném Japonsku, ještě před rokem 1600, připravovali čaj z říční studené vody. Namočili čajové lístky a nechali je extrahovat. Postupem času se i baristé rozhodli tento postup vyzkoušet. Kávová zrna totiž nepotřebují dotek horké vody, abychom z nich dostali maximum. Dnešní Cold Brew je dokonalým důkazem. Nyní připravujeme Cold Brew především pomocí systému Toddy, což je speciální nádoba na extrakci kávy za studena. V šedesátých letech s ní přišel Todd Simpson. Inspiroval se na svých cestách po Peru, kde ochutnal skvělou a za studena připravenou kávu. Tam ji před podáváním ale ohřívali.

Toddy brew system

V dnešní době je tento vynález už dostupný všem. Jeho cena je v podstatě příznivá a způsob použití jednoduchý. Připravit kávu za studena díky tomu už dokáže opravdu každý. I vy u sebe doma. Sepsali jsme pro vás dokonce i stručný, ale naprosto jasný návod, podle kterého si budete jistí i na první pokus. Díky tomu bude letní osvěžení o značné poznání příjemnější a především i chutnější. Jen si představte tu pohodu u vody – ledová káva v ruce, zvuky přírody v pozadí. O tom je léto, tak si ho užijte se vší parádou. 

Jak Cold Brew chutná?

Hlavní výhodou Cold Brew kávy je její jemná chuť a nízká kyselost. Dlouhá extrakce kávy ve studené vodě umožňuje, aby se do ní uvolnilo méně hořkých a kyselých látek z kávových zrn, což vede k méně intenzivnímu a vyváženějšímu profilu. Cold Brew káva má často plnější tělo, ale méně hořký konec, což ji činí oblíbenou mezi lidmi, kteří preferují jemnější a zemitější kávové chutě. Nižší acidita je právě ta největší výhoda Cold Brew a zároveň je tento benefit i důvodem, proč káva extrahovaná za studena láká milovníky kávy víc a víc. 

Dlouhá doba trvanlivosti

Cold Brew nejde udělat úplně málo. Aby byla káva opravdu poctivá, je třeba ji připravit více. To ale vůbec nevadí. Má naštěstí dlouhou trvanlivost. Klasická káva je po vystydnutí nepoživatelná a ztrácí své veškeré chuťové benefity. Cold Brew se v tomto vymyká. Při správném uchování v lednici vám vydrží klidně týden. Můžete si tedy připravit kávového extraktu více a poté už jen bezstarostně čerpat ze zásob. Na skladování je ale třeba dbát. Nádobu musíte důkladně uzavřít, aby se do nápoje nedostaly žádné pachy a nezvané drobky nebo jiné kousky jídla, které máte v lednici uschované. Ty by v Cold Brew mohly udělat pořádnou neplechu. 

Flexibilní využití

Ať už jste milovníci latte, černé silné kávy nebo jemnějších kávových nápojů, s Cold Brew si budete rozumět. Vykouzlit z něj můžete totiž úplně cokoliv. Černou kávu na led, ledové latte, iced flat white nebo si z něj připravit třeba alternativní espresso martini. A jeho sílu si určujete také sami. Logicky, čím více macerovanou kávu naředíte, tím jemnější a slabší bude. Je to jen a jen na vás. Cold Brew je prostě pro všechny. Pointa je ale především ta, že jakmile to jednou zkusíte, Cold Brew se téměř okamžitě stane vaší povinnou letní výbavou. A zamilujete si ho nejen vy. Věřte, že s vámi tyhle pocity budou sdílet všichni, kteří ho také ochutnají. 

Káva si zachová veškerý obsah antioxidantů a vitamínů

Jelikož jsou kávová zrna ovoce, obsahují mnoho příznivých látek, a to především antioxidantů. A i přes to, že káva připravená klasicky nikdy s úplně horkou vodou do styku nepřijde (minimálně by rozhodně neměla), značná část těchto prospěšných látek se často zničí. Takové škody Cold Brew nenapáchá. Studená voda je totiž maximálně šetrná a veškeré pozitiva a přednosti kávy zůstanou zachovány. Dá se tedy tvrdit, že Cold Brew je i o něco zdravější než třeba obyčejné espresso nebo jiná překapávaná káva.

Jaké jsou tedy primární výhody kávy připravované za studena? 

Při běžné konzumaci lze tvrdit, že je to hlavně o chuti. Chuť je, jak jsme už zmínili, velmi jemná, má nízkou aciditu a zemité tóny. Výhod s sebou ale Cold Brew přináší mnohem více. Jaké to jsou? 

  • Připravené Cold Brew vydrží čerstvé klidně i týden v lednici.
  • Jeho zásoba vám ušetří čas v dalších dnech. Kávu si budete moct jednoduše nalít během vteřiny. 
  • Díky přípravě za studena káva nepřijde o antioxidanty ani jiné tělo obohacující složky. 
  • Cold Brew je maximálně flexibilní. Dokážete z něj připravit různé kávové nápoje během pár minut. Ať už jste milovník latte, černé kávy nebo ledového flat whitu. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet třeba alternativní espresso martini.

Pokud jste kávu macerovanou za studena ještě nezkoušeli, rozhodně neváhejte. Je to unikátní nápoj, který si oblíbí naprosto každý. Najděte si proto nejbližší kavárnu, která ho má v nabídce, a ochutnejte ho. Uvidíte, že pak bude Toddy brew system na první příčce vašeho seznamu přání. A pokud tomu tak opravdu bude, mrkněte k nám na e-shop. Najdete tu všechno vybavení, které k jeho přípravě budete potřebovat. Od samotné nádoby pro přípravu až po tu nejlepší výběrovou kávu a rady, které budete pro začátek potřebovat. No a pokud se vám Cold Brew nechce připravovat, v naší nabídce naleznete již připravené, nebo i neředěný koncentrát, ze kterého si můžete Cold Brew, nebo jiný nápoj, připravit dle vaší chuti.