Připravte si podzimní nápoje i u vás doma

Připravte si podzimní nápoje i u vás doma

Podzim je nejbarevnější období v roce, během kterého máme přirozenou potřebu měnit svůj jídelníček a vychutnávat si tematické nápoje. Kávové i nekávové. Vidíme to všude okolo. Naše oblíbené kavárny mění svou nabídku stejně jako stromy své listy a místo letních ledových limonád a cold brew na scénu přichází nové bestsellery – horké čokolády, chai latte a různé další oblíbenosti. Pro toto podzimní potěšení ale nemusíte nutně chodit do kavárny. Všechny možné nápoje si totiž zvládnete připravit i doma. Proto jsme si pro vás připravili 3 recepty na oblíbené podzimní nápoje, které vám zpříjemní chladná podzimní rána či večery. Budete k tomu potřebovat kávovar, ideálně s parní tryskou, ale i k tomu máme alternativu, aby si nápoje mohli připravit i ti, kteří si mléko doma našlehat pomocí kávovaru nemohou. Pojďme na to.

Chai latte: Fenomén hipsterských kaváren

Chai latte je kořeněný nápoj na bázi černého čaje. Nabídne vám velmi zajímavou chuť, kterou si oblíbily stovky zákazníků hipsterských kaváren. Vsadíme se, že zachutná i vám.

Na jeden šálek budete potřebovat: 
  • 15 g Royal Chai Latte
  • 30 ml horké, ale ne vroucí vody
  • 200 ml mléka (může bý jak plnotučné, tak i ovesné)
Postup přípravy: 

15 g směsi Royal Chai Latte rozmíchejte s 30 ml horké vody ve svém oblíbeném šálku. Mléko našlehejte v nerezové konvičce pomocí parní trysky kávovaru a přelijte do šálku s Chai Latte koncentrátem. A máte hotovo!

Chai latte má příjemnou kořeněnou, ale zároveň velmi jemnou chuť, ve které ucítíte skořici, hřebíček, černý čaj a zároveň si pochutnáte na jemně napěněném mléku, které k podzimu také bezesporu patří. Věříme, že si tento nápoj oblíbíte.

Horká čokoláda: Pro malé i velké

Milujeme ji všichni. Na horké čokoládě jsme si pochutnávali hlavně v dětství, kdy nám ji vařily naše maminky nebo babičky. A v tom horším případě jsme si ji chodili kupovat za pár korun do těch klasických tehdejších automatů, ta ale s poctivou čokoládou neměla nic společného. Pamatujete si na to? To byly časy. Ale bohužel, čím jsme dospělejší, tím je horké čokolády méně a méně. Pojďte si proto udělat podzimní pohodu a připravte si tu nejlepší horkou čokoládu podle našeho receptu. 

Na jeden šálek budete potřebovat:

Postup přípravy:

Do nerezové konvičky nalijte mléko a přisypte i čokoládovou směs. Tuto kombinaci pomalu našlehávejte pomocí parní trysky vašeho kávovaru. Je třeba postupovat jemně a mléko opatrně provzdušňovat tak, aby se čokoláda rozmíchala a začala houstnout. Opatrně také na teplotu, se kterou byste to neměli dotáhnout až k varu, ale pouze do maximálních 80 stupňů Celsia. 

Jakmile budete mít hotovo, čokoládu servírujte ve svém oblíbeném šálku ozdobenou šlehačkou. Můžete přidat i mini marshmallows, pokud máte chuť na něco hravějšího.

Zelené latte z čaje Matcha: Dokonale stravitelný kofein bez kávové chuti

Matcha je tu s námi sice už několik staletí, nicméně masivní vzestup zažívá až v posledních letech. Pochází ze starověkého Japonska, kde ji pili mniši během svého učení a meditací. Matcha má totiž opravdu skvělé účinky na lidské tělo. Obsahuje kofein, čímž tedy efektivně stimuluje energii a bdělost. Kofein se z matcha lístků však uvolňuje postupně a díky tomu po konzumaci nepřichází žádné výkyvy energie ani kofeinové šoky. Matcha zároveň pomáhá se soustředěním a příznivě působí na veškeré naše kognitivní funkce. Momentálně je proto velmi oblíbená mezi studenty během zkouškového období a lidí, kteří potřebují koncentrovaně pracovat. Možná se stane ideálním podzimním zahřátím i pro vás. A pokud byste se o tomto zeleném čaji chtěli dozvědět více, přečtěte si náš článek Zelený čaj matcha: Zdravotní benefity a způsoby přípravy.

Na jeden šálek budete potřebovat:
  • 1 lžičku (2 g) Royal Matcha Tea 
  • 150 ml oblíbeného mléka (zde doporučujeme kokosové)
  • Metličku Chasen, díky které matcha prášek snadno rozmícháte
  • 2 polévkové lžíce horké vody (do 80 stupňů Celsia)
Postup přípravy:

Do šálku nasypte lžičku Royal Matcha Tea a prášek zalijte horkou vodou, která ovšem nebude mít více stupňů než 80. Poté propracujte metličkou do hladka. Měla by vám vzniknout hustší sytě zelená textura. Nyní si našlehejte mléko tak, aby vznikla jemná mikropěna a zalijte jím matchu. Můžete se tu i zaměřit na latte art, do matchi se kreslí velmi dobře. 

Takto je váš šálek matcha latte hotový a můžete si ho v klidu vychutnat.

Proč je dobré na matchu používat metličku chasen?

Čaj Matcha obsahuje opravdu mnoho cenných antioxidantů, díky kterým má tolik příznivých účinků na organismus. Antioxidanty se však ale nesnesou s kovy. Při doteku matcha prášku s obyčejnou lžičkou nebo mixérem se většina z těchto cenných látek zničí. Proto se pro přípravu matchi využívá především bambus. Ten je navíc velmi flexibilní a pružný, díky čemuž budete schopni zpracovat matcha prášek přesně tak, jak je třeba.

Jak našlehat mléko bez parní trysky kávovaru? 

Je nám jasné, že profesionální kávovar nezdobí domácnost každému. Pokud jste přikloněni spíše k alternativním metodám přípravy kávy, nebo máte kávovar bez trysky, jistě se najdou možnosti, jak našlehat mléko i v tomto případě. A není to žádná věda.

Mléko vždy ohřejte tím nejjednodušším způsobem – na plotně. Míchejte poctivě, ať se nepřichytí a ideálně i kuchyňským teploměrem hlídejte teplotu. Měla by být okolo 70 stupňů Celsia. Mléko by rozhodně nemělo začít vřít, aby se nezničily veškeré cenné látky a následně se od jeho teploty nepoškodila káva, čokoláda nebo právě matcha.

A jak poté vytvořit jemnou pěnu? 

  1. Napěňte ho ručním šlehačem
  2. Nebo si pořiďte speciální šlehač na mléko

Pokud na pěně netrváte, u každého receptu můžete postupovat také tak, že ohřejete danou směs v hrnci na plotně už společně s mlékem a takto kompletně vytvořený nápoj přelijete do oblíbeného šálku. Napěněné mléko ale obecně chutná mnohem lépe. 

Jaké mléko ideálně použít pro podzimní drinky?

Standardně doporučujeme kravské plnotučné mléko. Nejlépe se šlehá. Víme ale, že alternativní nápoje jsou čím dál více oblíbené, a to nejen u veganů. Pro podzimní kávové nápoje, jako je například horká čokoláda nebo chai latte, doporučujeme využít mléko ovesné. Hodí se k těmto kořeněným chutím nejlépe a vytvořit pěnu na ovesném mléku také není nikterak složité. Můžete však využít i sojové, pokud ho máte rádi. Kokosovému bychom se v tomto případě vyhnuli, jelikož má velmi výraznou chuť, která by mohla rozbít podzimní atmosféru nádechem exotiky. Kokosové se spíše hodí k přípravě matcha latte. 

V případě, že máte alergii na laktózu, nebojte se. Bezlaktózové mléko vám také udělá dobrou službu. Šlehá se velmi dobře a chutná téměř totožně jako plnotučné. 

Tohle byly naše tipy na podzimní nápoje, které vám provoní celý byt a vytvoří tak příjemně útulnou atmosféru. A ta je na podzim naprosto neuvěřitelná. Uložte si tento článek a vraťte se k receptům kdykoliv, kdy se vám nebude chtít vstávat z vyhřáté deky a jít pro speciální podzimní nápoj do kavárny. S našimi produkty, jako je Royal Chai Latte, Royal Matcha Tea nebo horká čokoláda z Madagaskaru, si všechny tyto nápoje zvládne vytvořit doma opravdu každý.