Jak připravit prvotřídní Vacuum pot

Jak připravit prvotřídní Vacuum pot

O alternativních přípravách kávy jsme už psali mnohé. V tomto článku se ale dozvíte o naprosto unikátní metodě, která není tolik známá ani využívaná. Vacuum pot, občas známý jako syphon, je velmi originální způsob, jakým lze připravit dokonale čistou kávu, se kterou si vychutnáte naprosto všechny nabízené tóny a chutě. Vacuum pot neboli syphon vás o nic nepřipraví, proto je dobré klást důraz na skutečně kvalitní zrnka. Postup užívání vacpotu je navíc skutečně líbivý až ohromující. Každá návštěva před vámi při jeho přípravě bude smekat, každopádně pro denní využití stvořen moc není. Časově je to poněkud náročnější a složitější než si připravit například French press, ale stojí to za to. 

Vacuum pot se skládá ze dvou skleněných baněk, které vyvolávají pocit, že se schyluje k nějakému náročnému chemickému pokusu, což je z tedy části pravda. Už název přístroje napovídá, jak se zde ta káva vlastně překapává - pomocí vakua. Vacpot byl totiž vynalezen na počátku 19. století. To zrovna s vakuem a párou probíhaly různé experimenty, takže se tento nástroj vyloženě nabízel. A jak to ti vědci vymysleli? Vlastně to byla vědkyně. Madame Vassieux z Lyonu tímto přístrojem předčila všechny předchozí pokusy o čistou filtrovanou kávu, o kterou se v tehdejší době usilovně snažili. Vacuum pot se zanedlouho stal nejpoužívanější metodou přípravy kávy. V meziválečném období bychom vakuové kávovary našli v téměř každé domácnosti. Postupně se od nich opouštělo až s příchodem elektřiny, kdy se do popředí začaly přesouvat elektrické kávovary na překapávanou kávu, které byly najednou dostupnější i levnější. Momentálně je vacuum pot vidět už jen velmi zřídka.

Jak to funguje?

Voda ve spodní skleněné nádobě je ve vacuum potu zahřívaná kahanem, jehož pronikavý žár ji pomalu začne rozpínat a ta se díky tomu přesune do vrchní baňky. Tam se potkává s čerstvě mletou kávou. V momentě, kdy je spodní část téměř prázdná, vytvoří se právě to zmiňované a očekávané vacuum, které tekutinu vsákne přes filtr zpět. A tak vzniká ta nejčistší káva plná chutí bez jakéhokoliv náznaku kalu.

Vacuum pot vyžaduje tedy nejen více zkušenost (popřípadě trpělivosti), ale i speciální vybavení. Neobejdete se například bez zdroje tepla, díky němuž je celý proces tak magický. Pojďme se podívat jak na to krok za krokem.

Co budete pro přípravu Vacuum potu potřebovat?

Jak tedy Vacpot připravit? 

  1. Spodní skleněnou baňku naplňte správným dílem ideálně už předehřáté vody, urychlíte tak proces varu.
  2. Do horní části syphonu vložte papírový nebo látkový filtr a horkou vodou propláchněte, aby výsledný nápoj nepochytil nechtěnou papírovou či jinou pachuť. 
  3. Vrchní nádobu zavřete a zasaďte do té spodní. Zapněte ohřívač umístěný v dolní část pod baňkami. 
  4. Voda musí prvotně projít varem a dostat se tak díky rozpínavosti nahoru přes filtr. Vy si mezitím namelte příslušné množství kávy na střední hrubost připomínající krupicový cukr.
  5. V momentě, kdy je téměř veškerý obsah vody ve vrchní baňce, otevřete ji, nasypte do ní všechna namletá kávová zrna a důkladně zamíchejte. Pozor ale na její teplotu, v tento okamžik už nesmí vřít, aby se káva nespálila a výsledný nápoj nebyl nevhodně hořký. Plamen proto stáhněte na minimum. 
  6. Nechte přesně 2 minuty extrahovat na mírném ohřevu (aby voda neztratila teplotu, ale zároveň neprošla znovu varem).
  7. Po tomto čase zdroj tepla vypněte úplně a znovu promíchejte. V tento moment se ve spodní baňce začne tvořit vacuum, které začne kávu vsakovat zpět dolů skrz filtr, což už můžete s údivem sledovat, neboť máte téměř hotovo. 
  8. Kávu z baňky připravenou tímto originálním způsobem přelijte do šálků a patřičně si ji vychutnejte.

Tato méně vídaná metoda je o něco náročnější než ostatní, jelikož musíte neustále kontrolovat, zda se voda při extrakci nevaří a také je potřeba mít trochu rozsáhlejší vybavení. Celý tento ojedinělý proces si ale jistě rychle osvojíte a budete moct ohromit blízké svým speciálním baristickým umem, protože s touto přípravou se setkáte skutečně pouze málo kde. Ani dobré kavárny většinou Vacuum potem vybavené nejsou. A přitom je to tak krásný alchymistický rituál s ještě lepším výsledkem, který by měl být o trochu známější.