Vypínat kávovar na noc?

Vypínat kávovar na noc?

To je ale otázka! Logicky by se dalo odpovědět, že samozřejmě vypnout. Pokud je kávovar vypnutý, žádnou energii nekonzumuje. Jenže tato teorie má své odpůrce, kupodivu jich je vcelku dost. Já bych to dokonce tipnul, že je to 50 na 50 chcete-li „fifty fifty“. Druhý tábor má též silné argumenty . Kávovar tolik netrpí roztahováním a opětovným smršťováním kovových součástí a nevznikají tak netěsnosti ve spojích. Kávovar při nahřátí ze studeného stavu spotřebuje mnohem více proudu než za noční 8-10 hodinovou pauzu kdy kávovar sice běží, ale díky žádnému provozu je jeho spotřeba zanedbatelná.

Nikdo nám nebyl schopen říci, zda je jeho argument podpořen měřením. Rozhodli jsme se jednoduše změřit spotřebu dvoupákového kávovaru u nás v showroomu, abychom do toho vnesli trochu světla.

Použili jsme dvoupákový kávovar klasické konstrukce značky Promac. o el. příkonu 3500W. Kávovar byl zapojen na tří fázový přívod 380V přes standardní „hodiny“ elektroměr. Pokus započal změřením spotřeby el. proudu při nahřátí kávovaru z pokojové teploty na provozní. Měřili jsme spotřebu el proudu za I hodinu od zapnutí, což je doba dostatečná na důkladné prohřátí všech součástí kávovaru. Simulaci noční spotřeby jsme provedli měřením dvouhodinové spotřeby nahřátého kávovaru bez jakékoliv obsluhy.

Výsledky nás nijak výrazně nepřekvapily, kávovar za hodinové nahřátí z pokojové teploty na provozní odebral 1,18 kW el. proudu. Při simulaci nočního zapnutí průměrně 0,415 kW za hodinu vynásobíme-li tuto hodnotu 8 hodinami (noční pauza) získáme číslo 3,32 kW. Díky tomuto rozdílu je naprosto jasné, že argument lidí, kteří vám tvrdí, že kávovar má naprosto zanedbatelnou spotřebu během noci je scestný. Zároveň nám znalým je jasné, že první prodané kafe ráno nám pokryje náklady provozu kávovaru během noci. Závěr z toho můžeme vyvodit pouze tento. Je vcelku jedno jestli vypínáte kávovar na noc z ekonomického hlediska. Z ekologického hlediska lze uspořit vcelku dost el. energie, naprosto zbytečně propálené během noci, kdy kávovar nikdo nepotřebuje. Rozhodnutí tedy nechávám na vás, jak se zachováte, já budu nadále kávovar na noc vypínat.