Jak správně doma skladovat kávu

Jak správně doma skladovat kávu

Vybrali jste si u nás zrnkovou kávu, objednali a nyní vám dorazila domů. Otevřeli jste poprvé sáček, připravili si šálek kávy a chtěli byste vědět, jak máte kávu správně uchovávat, aby i další šálek, který si budete připravovat, chutnal stejně dobře? Správné uskladnění má svá pravidla, která si v tomto článku rozebereme.

Možná jste již někdy zaslechli, že nechat si umlít kávu dopředu není úplně nejvhodnější nápad. Jednak proto, že hrubost mletí nemusí odpovídat přípravě, kterou budete následně volit, a druhak uchovávat mletou kávu není úplně nejvýhodnější. Určitě doporučujeme vždy namlít kávu pouze přímo na počet porcí, které si plánujete připravovat. Nevyužitá zrnková káva se lépe uskladňuje, neztratí chuť a nepřijde o kávové aroma oproti namleté kávě. Pojďme se tedy podívat, jak zrnkovou kávu nejlépe uskladnit.

Doporučení pro uskladnění zrnkové kávy

  1. Kupujte menší balení

Znáte to, koupíte si větší balení kávy a po nějakém čase zjistíte, že káva z ní připravená nechutná už tak dobře, jako na začátku. Důvod je prostý. Káva postupem času ztrácí svou chuť a aroma, zvláště pak, když je špatně uskladněná. Až si příště budete objednávat novou kávu, zvolte menší balení, aby káva byla vždy čerstvá.

  1. Kávu ponechte v sáčku, ve kterém vám dorazila

Možná si právě říkáte, že zakoupenou kávu je nejlepší vysypat do skleněné nádoby a tam ji ponechat a sáček, ve kterém vám dorazila, vyhodit. Ze zkušenosti víme, že takto postupuje velká většina lidí, nicméně se tímto sami ochuzujete o bohaté kávové aroma a chuť. Prozradíme vám nyní tajemství – sáček, ve kterém vám byla naše káva doručena splňuje požadavky na správné uchování! Není tedy třeba zajišťovat další nádoby pro její uchování, samotný sáček bohatě postačí.

  1. Nenechávejte kávu u zdroje tepla

Pro kávu je také nevhodné uchování v blízkosti tepla. Ponechte ji proto raději v sáčku v dostatečné vzdálenosti od tepelného zdroje. Jako poděkování se můžete těšit na dobrou kávu pokaždé, když si ji budete připravovat.

  1. Nedávejte kávu do ledničky či do mrazáku!

Ano, i tohle jsme od našich zákazníků slyšeli – že kávu uchovávají v ledničce, nebo ještě hůř – v mrazáku. Tak takto prosím ne. Ani nízké teploty kávě nepřispívají. Takže pokud si chcete vždy vychutnat dobrý šálek, sem ji rozhodně nedávejte.

  1. Namelte množství jenom pro danou přípravu

Už v úvodu jsme zmínili, že namlít větší množství kávy, pokud nemáte v plánu ho celé spotřebovat, není úplně rozumný krok, protože v té chvíli jsou šance na uchování jejího aroma a chuti opravdu nízké a skoro bychom si dovolili říci, že namletou kávu nemá smysl uchovávat. Preference chutí jsou samozřejmě na vás, nicméně v tomto případě se ochuzujete o hodně.

  1. Vhodná doba uchování

Ideální je zakoupenou kávu zpracovat zhruba do týdne. I zde tedy vidíte výhodnost v rámci zakoupení menšího balení.

  1. Správné uložení do sáčku

Zajímá vás přesný postup, jak zrnkovou kávu do sáčku uložit tak, abyste měli jistotu, že nepřichází ani o jeden z benefitů? Uložte tedy kávu do sáčku, ve kterém byla doručena, vytlačte vzduch, srolujte přebytečnou část sáčku a smotanou část upevněte – například naším kolíčkem, či jakoukoliv sponkou.

Jako další alternativa se nabízí uchování zrnkové kávy v dózách na kávu od značky Mir. MiiR Coffee Canister je nádoba o objemu 350 ml, která slouží k ukládání kávy. Uzavřená nádoba chrání obsah před přístupem vzduchu, což vám umožní uchovat si chuť kávy po dlouhou dobu. Výhodu kontejneru MiiR je odolnost, elegantnost a snadná použitelnost. Zakoupit jej můžete na našem e-shopu.

Jsme rádi, že jsme vám formou tohoto článku mohli objasnit, proč je důležité správné skladování kávy, k jakým benefitům správné skladování vede a také jak kávu vlastně správně skladovat. Nyní už nikdy vaše káva neztratí své aroma a chuť, protože bude v dobrých rukou.