Čištění pákového kávovaru krok za krokem

Čištění pákového kávovaru krok za krokem

Čistota by měla být naší nedílnou součástí a to v každodenním životě. Pokud se tedy každé ráno těšíte na espresso ze svého pákového kávovaru, rozhodně byste měli udržovat v čistotě i tuto oblast své rutiny. Kávu si přece také nepřipravujete do špinavého šálku, tak neobírejte espresso o kvalitu, kterou si zaslouží. Kávovaru je proto třeba věnovat řádnou péči a ačkoliv to není ta nejzábavnější část baristické rutiny, nelze si ji odmyslet. V ideálním případě by kávovar měl být každý den vyčištěn povrchově a jednou za týden důkladně i uvnitř. 

Proč je čistota u kávovaru tolik důležitá?

Říkáte si, že pokud jednou za čas údržbu vynecháte nebo se jí nebudete věnovat tak, jak je to správně, výslednou chuť nápoje to stejně nijak neovlivní? Že trocha vodního kamene ještě nikomu neublížila? Jste na omylu. Vápenec dokáže udělat pořádnou neplechu ať už s životností kávovaru, tak i s chutí espressa. Věřte, že s kávovarem plným vodního kamene nechcete mít tu čest. Údržba je opravdu důležitá ve všech směrech a nehledě na to, že z dlouhodobého hlediska rozhodně ušetří i vaši peněženku – kvalitní kávovary nejsou levnou záležitostí, proto si toho svého važte a pečujte o něj.

Každodenní hygiena 

O kávovar byste měli pečovat každý den neprodleně poté, co si připravíte poslední kávu. Díky tomu na plochách přístroje nestihnou nečistoty úplně zaschnout a půjdou vám snadněji odstranit. Možná to tak ani nemusí vypadat, ale kávová zrna jsou mastná a olej z nich je většinou usazený po celém kávovaru. Pro zachování jeho vzhledu a funkčnosti je nutné tyto stopy používání odstraňovat. Každodenní rutinní péče je ale velmi jednoduchá a rozhodně vám nezabere ani půl hodinu, proto se nemusíte obávat, že byste kvůli svému kávovaru nestihli nějaké neodkladné aktivity.

Postup čištění hlav

Páky kávovaru jsou na usazování nečistot logicky náchylné nejvíce. Těm je potřeba se věnovat se zvýšenou důkladností. V bodech níže vám krok za krokem popíšeme, jak je udržovat v čistotě. Budete k tomu potřebovat vhodný kartáč, nádobu pro vytvoření lázně a čistící roztok pro její přípravu. V neposlední řadě ale také čistič mléčných cest, který udrží vaši parní trysku v té nejlepší kondici. 

  1. Vyjměte páky z hlav kávovaru a vyndejte z nich sítka.
  2. Kartáčem důkladně vydrbejte hlavy i páky kávovaru tak, aby na nich nezůstaly zachycené žádné zbytky kávových zrn. 
  3. Do pák vložte slepé koše a nasypte do nich čajovou lžičku čistícího prášku. Páky s čističem opět zaveďte do hlav kávovaru a zapněte překapávání na 10 vteřin. 
  4. Po daném čase pár vteřin vyčkejte a opět stiskněte přívod vody na stejný čas. Tento postup opakujte 4x (4x10 sekund s pauzami 3 vteřiny).
  5. Až proces dokončíte, vyjměte portafiltry z kávovaru a patřičně je vymyjte od prášku na čištění. Kartáčem také znovu odstraňte zbytky z integrovaných hlav. 
  6. Následně už jen zkompletujte páky do původního stavu – proces 4x10 sekund je nyní třeba provést i s klasickými průtokovými sítky, aby se kávovar propláchnul. 
  7. Až budete mít hotovo, páky opět rozložte a naložte je na noc do roztoku.

Jak připravit čistící roztok pro páky a portafiltry?

Jednoduše! Do dostatečně hluboké nádoby (páky je do ní třeba postavit madly nahoru, nesmí ležet) napusťte horkou vodu a nasypte do ní odměrku čistícího prášku na kávové usazeniny. Do tohoto roztoku umístěte páky a zvlášť i všechna sítka. Roztok by se neměl dotýkat rukojetí pák, aby nepoškodil jejich povrch. 

Péče o parní trysku

Tryska si také zaslouží vaši pozornost. Pokud jste přes den připravovali mléčné nápoje, šlehali mikropěnu a malovali s ní do espressa, rozhodně na tuto část nezapomínejte. Základem úspěchu je pravidelná péče. Po každém použití byste ji měli okamžitě utřít navlhčenou baristickou utěrkou a nechat ji naprázdno upustit tak, aby na povrchu nezůstaly kapky mléka. Důkladnou údržbu však provádějte následovně:

  1. Do nerezové konvičky na mléko nadávkujte příslušné množství tekutého čističe mléčných cest ve vhodném poměru s vodou.
  2. Vložte parní trysku pod hladinu tohoto roztoku a nechte 5 vteřin prohřát.
  3. Trysku pak nechte ponořenou v roztoku alespoň 30 minut.
  4. Poté ji důkladně omyjte vodou, otřete měkkým hadříkem a propusťte parou.

Po této rutině, která takto sepsaná zní jako celovečerní film (což je pouze iluze, věřte, že je to postup velmi rychlý a dá se zautomatizovat), kávovar už jen celý otřete, aby na něm nezůstaly žádné zaschlé kapky vody, kávových olejů či mléka a přístroj vypněte. V neposlední řadě také vyjměte zásobník na vodu a odkapávač pod hlavami a i tyto dvě části kávovaru omyjte.  

S tímto postupem se můžete každé ráno těšit na dokonalé espresso bez negativních vlivů nečistot. 

Péče o kávovar na týdenní bázi

Na tento očistný rituál si už vyhraďte o trochu více času a zároveň si připravte i potřebné náčiní. Máme na mysli především tedy šroubovák, kterým bude potřeba odstranit filtry z integrovaných hlav kávovaru. Tam se totiž nečistoty usazují velmi rády. Jak to celé provést?

Na začátku postupujte úplně totožně jako každý den. Vyčistěte hlavy a páky tak, jak jste zvyklí. Postarejte se o trysku s párou a následně, ještě předtím, než ale začnete kávovar otírat zvenčí, přidejte tyto kroky: 

  1. Šroubovákem opatrně rozdělejte hlavy. Šroub se nachází uprostřed sítka – je viditelný, když se podíváte do hlav zespodu. 
  2. Když budete mít součástky (šroub, sítko a kovová deska) z kávovaru venku, vložte je do vroucí vody společně se sypkým odstraňovačem kávových nečistot a nechte je tam alespoň 10 minut. 
  3. Poté součástky vyndejte a pomocí kartáče z nich odstraňte zbývající nečistoty. Snažte se, aby po vykartáčování vypadaly kovové plochy jako nové. 
  4. Nakonec kávovar sešroubujte zpět do původního stavu. 

Pokud u tohoto postupu budete opravdu důslední a pravidelní, tato část kávovaru se bude čistit opravdu snadno a součástky si zachovají svůj lesk. 

Zvýšenou pozornost je třeba ale jednou týdně obrátit i k pákám a jejich hubicím. To, že je každý den naložíte do roztoku totiž neodstraní zanesené nečistoty v části, ze které vytéká espresso.

Údržba výlevek espressa

V tomto kroku budete opět potřebovat šroubovák, kterým rozeberete páky na dvě části. Jen tak uvidíte, jak se ve výlevce, tedy zobáčku, z něhož proudí espresso do šálku, začínají usazovat nečistoty z kávy. Udělejte s tím stejný procej jako s hlavami. Vložte části do vroucí vody s čističem na kávové zbytky a zanechte je zde alespoň 10 minut. Následně už pomocí kartáče dotáhněte k dokonalosti. 

Tato skrytá místa jsou v podstatě klíčová, pokud chcete mít možnost připravovat to nejlepší espresso široko daleko. Věřte, že jakmile si zvyknete na kávu z čistého kávovaru, rychle poté poznáte, když tyto procesy v nějakých podnicích zanedbávají. Káva je poznamenaná vodním kamenem, žluklými částečkami nevyčištěných olejů a chuť mléka je kvůli zanesené trysce také ovlivněna. Káva z perfektně čistého kávovaru je prostě ta nejlepší. 

Ovšem kávovar není to jediné, co je třeba patřičně udržovat. Nezapomínejte ani na další baristické příslušenství. Například odklepávač na sedlinu je třeba denně vymývat, jelikož použitá kávová mletina velmi rychle plesnivý. A v neposlední řadě tu je také kávomlýnek s mlecími kameny. Ten se několikrát denně dostává do přímého kontaktu se zrny, které jsou, jak jsme už zmínili, velmi mastné a oleje mohou postupem času žluknout, což by poznamenalo čerstvou kávu, která by poškozenými místy prošla. Jednou týdně byste proto měli věnovat péči i svému kávomlýnku. Tento postup jsme sepsali v článku “Jak vyčistit kávomlýnek s mlecími kameny rychle a jednoduše?”. Tak pokud si nevíte rady, využijte našeho návodu.