Bezkofeinová káva: Vše, co o ní potřebujete vědět

Bezkofeinová káva: Vše, co o ní potřebujete vědět

I káva může být bez kofeinu, a tedy vhodná pro všechny, kteří se tomuto stimulantu chtějí, nebo dokonce z nějakých důvodů potřebují, vyhnout. To pravděpodobně víte. Co ale vlastně znamená kofein pro tělo a čím si kávová zrna musí projít, než se tohoto stimulantu úplně zbaví? A ovlivňuje dekofeinizace chuť výsledného šálku kávy? Odpovědi na všechny vaše otázky najdete v tomto článku. 

Co je to kofein? 

Kofein je stimulant, který se naprosto přirozeně objevuje v plodech kávovníků, zeleném čaji, kakaových bobech a dalších potravinách. Jeho účinky mohou být různé, každý člověk má s kofeinem trochu jiné zkušenosti. Mezi obecná a především zdravotně schválená tvrzení však patří podpora energie a čilosti, zvýšení vytrvalostních výkonů a hbitosti. Jednoduše řečeno, kofein vám dokáže dodat energii a rozproudit metabolismus. Vše samozřejmě v závislosti na míře jeho konzumace. Díky těmto jeho účinkům je však velmi oblíbeným suplementem mezi sportovci, kteří ho užívají v kapslích či tabletách pro podporu spalování během tréninku.

 

Kolik kofeinu je hodně kofeinu?

Doporučená dávka kofeinu pro dospělého člověka se udává obecně mezi 200 a 400 miligramy denně, při čemž jedno espresso má přibližně 80 miligramů. Tato hranice je ale velmi individuální. Někdo může mít na kofein zvýšené reakce, další zase rezistenci (i v takovém případě je ale třeba denní příjem kofeinu hlídat). S konzumací kávy by se proto mělo začínat opatrně a poté hlídat míru tak, abyste nepřesáhli denní doporučení. Jednorázové předávkování kofeinem totiž může vyvolat takzvaný kofeinový šok, který by s vámi mohl pěkně zatočit. Poznáte ho jednoduše – třes rukou, hyperaktivita, těkavé myšlenky, těžko od žaludku, bolest hlavy a v tom nejhorším případě vše dokupy. Tato reakce trvá většinou několik desítek minut, poté standardně přichází únava a vyčerpání. Pokud se vám to stane, nelekejte se, budete v pořádku. Příště si jen dejte větší pozor na množství vypitých káv za den.

Kdo by se kofeinu měl vyhnout?

Stimulační účinky kofeinu nejsou v některých stádiích života úplně přátelské. Opatrné by měly být především těhotné či kojící ženy. Kofein může působit i na plod a následně se v malém množství dostat do mateřského mléka, čímž by se mohla decentně podpořit aktivita potomka. Pokud se kofeinem však, ženy, nehodláte předávkovat, vyloženě škodlivé či nebezpečné účinky neočekávejte. I přes to se ale v této životní fázi doporučuje především káva zbavená kofeinu, tedy decaf neboli bezkofeinová. 

Další skupinou, která by si na denní příjem kofeinu měla dávat větší pozor, jsou lidé s vysokým krevním tlakem. Kofein stimuluje energii, a to může vyústit k dalšímu nepatrnému zvýšení tlaku. Na tuto skutečnost by ale měl upozornit ošetřující lékař. Bezkofeinová káva pak může být příjemným řešením v případě, že si bez svého šálku ranní kávy neumíte představit den a je to váš oblíbený rituál.

Historie dekofeinizace

Na to, že mohou být zrna zbavena kofeinu, se přišlo úplně náhodou na začátku 20. století, a to panu Ludwigu Roseliusovi, který svůj náklad kávy omylem potopil do slané mořské vody, čímž se vysoký podíl kofeinu vypařil. Od té doby se procesy odstraňování kofeinu neustále zdokonalují. V Česku byl dokonce udělen patent panu Žáčkovi na technologickou přípravu bezkofeinové kávy. 

Charakteristika bezkofeinové kávy

Zrna bezkofeinové kávy jsou zbavena velké části kofeinu, čímž ztrácí stimulační účinky. Stále tu ale je placebo efekt, který káva bez kofeinu dokáže v mnoha případech vyvolat. Káva totiž po procesu dekofeinizace v kávových nápojích chutná téměř totožně jako ta klasická s kofeinem, na níž jsme zvyklí. Pokud si ji ovšem dáte ve formě espressa, rozdíl poznáte. Decaf espresso nemá tak bohatou cremu ani vůni. Obecně je espresso bez kofeinu o něco slabší. V latte či cappuccinu to ale téměř, pokud nejste profesionál, nepoznáte.

Mimo kofeinu obsahují kávová zrna také hromadu antioxidantů, což z kávy dělá právoplatně zdraví prospěšný nápoj. Ale nemusíte se bát, o to zrna nepřijdou. I bezkofeinová káva je tedy našemu zdraví prospěšná. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, podporují pružnost pleti a posilují imunitu. 

TIP: Pokud v kavárně nenajdete možnost bezkofeinové kávy, objednejte si ristretto – ještě o něco menší espresso, jehož extrakce trvá přibližně 12-15 vteřin. Tento druh kávového nápoje obsahuje kofeinu jen minimální množství, jelikož stimulant se do šálku dostává až od cca 11. sekundy přípravy.

Proces dekofeinizace

Jak se vlastně kávová zrna kofeinu zbavují? Postupů je více. Ne všechny jsou ale ke kávě šetrné. Jelikož je kofein rozpustný ve vodě, většinou se již zpracované plody kávovníků louhují. Často se pro rychlejší reakce využívají i různá rozpouštědla, která s sebou odnesou mimo kofeinu i část chutí a aroma kávy.

Z našich zkušeností je nejlepší proces dekofeinizace pomocí melasy z cukrové třtiny. Káva je zbavena kofeinu, ale i přesto je plná chutí a aromat. U nás na e-shopu najdete bezkofeinová zrna Columbia Chevere, která vás přesvědčí, že i káva bez hlavního stimulantu může být chuťově přívětivá.

Dekofeinizace pomocí fermentované melasy z cukrové třtiny

V oblastech, kde se hojně pěstuje cukrová třtina, se využívá jejích vlastností k odstranění kofeinu z kávových zrn, aniž by byla narušena jejich buněčná struktura. Tento proces také přispívá ke zvýšení sladkosti v konečném šálku kávy.

Postup začíná tím, že se z fermentované melasy z cukrové třtiny vytváří ethanol. Ten se následně smíchá s přírodní kyselinou octovou, což vytváří rozpouštědlo zvané ethylacetát (EA). Tato látka je přirozeně obsažena například ve víně, pivu, ovoci a zelenině. Je to tedy naprosto neškodná látka, se kterou se lidské tělo dostává do kontaktu standardně.

Zdroj: normcorecoffee.com.au

Kávová zrna jsou nejprve namočena do vody, což zvyšuje jejich vlhkost a umožňuje uvolnění kofeinu. Poté, co jsou zrna dostatečně vylouhována, se propláchnou roztokem EA, který kofein rozpouští a váže na sebe. Po této fázi následuje opláchnutí zrn čistou vodou a krátké ošetření párou. Poté jsou zrna sušena, aby dosáhla původního obsahu vlhkosti.

Tento proces umožňuje odstranit zhruba 97 % celkového kofeinu z kávových zrn. Díky šetrnému postupu zachovávají zpracované kávy většinu svých chuťových a aromatických složek.

Ostatní druhy dekofeinizace

  • Švýcarská metoda – využívá louhování ve vodě a filtry s aktivním uhlím
  • Nepřímá metoda – dekofeinizace pomocí chloroformu a páry
  • Metoda pomocí superkritických plynů – napařování zrn za vysokých teplot a tlaku

Columbia Chevere – bezkofeinová káva s vanilkovo-medovým aroma

Naše bezkofeinová zrna jsme už zmiňovali o pár řádků výše. Pojďme si je ale představit trochu blíže.

Chuťový profil je opravdu výrazný. Ucítíte v něm vanilku, višně a med. U těchto zrn se díky tomu nemusíte bát ani přípravy filtru, který bychom vám u jiných bezkofeinových káv spíše nedoporučili. Pokud jste tedy milovník kávy, ale kofein vám z jakéhokoliv důvodu nedělá dobře, nebo si chcete vychutnat chuť kávy i odpoledne, tato kávová zrna rozhodně vyzkoušejte.